***Antalicz Dóra***

Torta és Sütemény receptek

Cukormáz íráshoz

Hozzávalók:

  • 1 tojásfehérje,
  • 10 dkg porcukor,
  • 2-3 dkg keményítő vagy rozsliszt.

A friss tojásfehérjét kemény habbá verjük, a kétszer átszitált porcukrot folytonos keverés közben, lassanként a habhoz adjuk. Adhatunk hozzá még 2-3 dkg keményítőt vagy rizslisztet. Akkor jó, ha lassan folyik

 

Egyszerű cukormáz

Hozzávalók:

  • 250 g porcukor,
  • 1-2 evőkanál víz.

A cukrot egy lábasba tesszük, megöntözzük 1-2 evőkanál vízzel, és lassú tűzön, állandóan kevergetve pár percig, amíg a cukor teljesen el nem olvad, melegítjük. Forralni nem szabad. Még melegen bevonjuk vele a süteményt. Illatosíthatjuk vaníliás cukorral. A víz egy részét helyettesíthetjük likőrrel, narancslével, erős feketekávéval. Ahhoz, hogy a máz fényes legyen, a bevont süteményt langyos, kikapcsolt sütőbe helyezzük

 

 

Glazúr

Hozzávalók:

  • 60 dkg cukor,
  • 20 dkg enyves víz,
  • 6 tojásfehérje,
  • 7 dkg víz,
  • késhegynyi égetett timsó,
  • 50 dkg burgonyaliszt.

A cukrot az enyves vízben megolvasztjuk, a tojásfehérjét 7 dl vízzel habosra verjük, hozzáöntjük az olvasztott cukrot és keverés közben az égetett timsót és a burgonyalisztet. (A timsót egy lábasban addig melegítjük kavarás közben, amíg könnyű habbá lesz. Aztán szétdörzsöljük porlékonnyá. Légmentes dobozban tartjuk.)

 


 

 

 

Citromos máz sütikre

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók:

  • 25 dkg porcukor,
  • 2 tojásfehérje,
  • 1/2 citrom leve,

Elkészítés: A felvert tojásfehérjét a porcukorral, a citrommal összekeverjük, rákenjük a süteményre és néhány percig éppen kikapcsolt sütőbe téve szárítjuk.

 


 

 

 

Csokoládémáz, olvasztott

Elkészítés: 20 dkg megolvasztott mártócsokoládéhoz kis kanálnyi vajat teszünk. A tortákat vagy mignonokat melegen vonjuk be e csokoládéval. Evvel a mázzal bevont süteményeket csak szabad levegőn száríthatjuk.

 

 

 

 

 Fehér cukormáz hideg úton

Elkészítés: 30 dkg, egész finom szitán átengedett porcukrot keverjünk simára 2 tojás fehérjével és fél citrom levével. A mázt azonnal használhatjuk. Langyos sütőben szárítva a bevont süteményeket, szép fényt nyernek.

 


 

 

Fehér cukormáz meleg úton

Elkészítés: 30 dkg cukrot egy kis borospohár vízzel leöntünk s tiszta edényben kis lángon addig főzzük, míg a belemártott s lecsurgatott lyukacsos habkanálra fújva a lyukakon hólyagok nem keletkeznek. Ekkor a forró szörpöt márványlapra öntjük ki és széles lapos késsel forgatjuk ide-oda (cukrásznyelven táblázzuk), míg átlátszatlan és kemény lesz. A fehér megkeményedett cukortömeget most nedves kézzel meggyúrjuk és tiszta edénybe téve, gőz felett önthetővé olvasztjuk. Melegen öntjük a tortára vagy a mignonokra és meleg késsel simítjuk. Szárítás, fényezés mint a hideg máznál



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 2
Heti: 7
Havi: 47
Össz.: 12 195

Látogatottság növelés
Oldal: Mázak
***Antalicz Dóra*** - © 2008 - 2024 - cukrasz-receptek.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »