Cukormáz íráshoz
Hozzávalók:
A friss tojásfehérjét kemény habbá verjük, a kétszer átszitált porcukrot folytonos keverés közben, lassanként a habhoz adjuk. Adhatunk hozzá még 2-3 dkg keményítőt vagy rizslisztet. Akkor jó, ha lassan folyik
Egyszerű cukormáz
Hozzávalók:
A cukrot egy lábasba tesszük, megöntözzük 1-2 evőkanál vízzel, és lassú tűzön, állandóan kevergetve pár percig, amíg a cukor teljesen el nem olvad, melegítjük. Forralni nem szabad. Még melegen bevonjuk vele a süteményt. Illatosíthatjuk vaníliás cukorral. A víz egy részét helyettesíthetjük likőrrel, narancslével, erős feketekávéval. Ahhoz, hogy a máz fényes legyen, a bevont süteményt langyos, kikapcsolt sütőbe helyezzük
Glazúr
Hozzávalók:
A cukrot az enyves vízben megolvasztjuk, a tojásfehérjét 7 dl vízzel habosra verjük, hozzáöntjük az olvasztott cukrot és keverés közben az égetett timsót és a burgonyalisztet. (A timsót egy lábasban addig melegítjük kavarás közben, amíg könnyű habbá lesz. Aztán szétdörzsöljük porlékonnyá. Légmentes dobozban tartjuk.)
Citromos máz sütikre
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók:
Elkészítés: A felvert tojásfehérjét a porcukorral, a citrommal összekeverjük, rákenjük a süteményre és néhány percig éppen kikapcsolt sütőbe téve szárítjuk.
Csokoládémáz, olvasztott
Elkészítés: 20 dkg megolvasztott mártócsokoládéhoz kis kanálnyi vajat teszünk. A tortákat vagy mignonokat melegen vonjuk be e csokoládéval. Evvel a mázzal bevont süteményeket csak szabad levegőn száríthatjuk.
Fehér cukormáz hideg úton
Elkészítés: 30 dkg, egész finom szitán átengedett porcukrot keverjünk simára 2 tojás fehérjével és fél citrom levével. A mázt azonnal használhatjuk. Langyos sütőben szárítva a bevont süteményeket, szép fényt nyernek.
Fehér cukormáz meleg úton
Elkészítés: 30 dkg cukrot egy kis borospohár vízzel leöntünk s tiszta edényben kis lángon addig főzzük, míg a belemártott s lecsurgatott lyukacsos habkanálra fújva a lyukakon hólyagok nem keletkeznek. Ekkor a forró szörpöt márványlapra öntjük ki és széles lapos késsel forgatjuk ide-oda (cukrásznyelven táblázzuk), míg átlátszatlan és kemény lesz. A fehér megkeményedett cukortömeget most nedves kézzel meggyúrjuk és tiszta edénybe téve, gőz felett önthetővé olvasztjuk. Melegen öntjük a tortára vagy a mignonokra és meleg késsel simítjuk. Szárítás, fényezés mint a hideg máznál