Burgonyás pogácsa
Hozzávalók:
Elkészítés: Az anyagokat összegyúrjuk, megkelesztjük és szép pirosra megsütjük.
Egyszerű pogácsa
Hozzávalók:
Elkészítés: A lisztet a zsírral jól összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, sót és szükség esetén tejjel lágyítjuk a tésztát.Megkelesztjük utána Nyújtódeszkán kinyújtjuk kb.1, 5-2 cm vastagságúra, késsel berácsozzuk, és megfelelő méretű tepsibe tesszük. A tetejét, a felvert tojással megkenjük, hogy szép sárga legyen ( inkább barnára sütve szeretem). Forró sütőbe tesszük. Sütése után késsel tetszőleges nagyságúra vágjuk.
Egyszerű élesztős pogácsa
Hozzávalók:
a kenéshez: 1 db tojássárga
Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, a lágy zsírt, a tojássárgát, végül a tejfölt. Megsózzuk, és a cukrot rászórva jól összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkára tesszük, és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Kisebb szaggatóval kerek alakúra szaggatjuk, majd a sütőlemezre helyezzük. Letakarjuk, és langyos helyre állítva megkelesztjük. Ezután tojássárgájával megkenjük, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
Gyors töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók:
Elkészítés: A tésztát hagyom kiolvadni, majd deszkán kisodrom. Rákenem e tepertőpkrém negyedét, megszórom sóval, borssal, majd félbehajtom. Újra kisodrom, megkenem a második negyedrész tepertőkrémmel, sózom, borsozom, összehajtom. Ezt még kétszer megismétlem. Pogácsákat szaggatok belőle, megkenem felvert tojással, majd lisztezett tepsiben a forró sütőben megsütöm
Leveles pogácsa
Hozzávalók:
Elkészítés: A lisztből, tojássárgájából, az ecetes langyos vízből a sóval rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és rákenjük a margarint, összehajtjuk, kétszer megismételjük. Hideg helyen pihentetjük kétszer 1/2 órát. Vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tetejére sajtot szórunk és forró sütőben sütjük
Leveles vajaspogácsa
(80 darab)
Hozzávalók:
Elkészítés: 85 dkg lisztből 15 dkg vaj hozzáadásával és a többi anyagból jól kidolgozott elő tésztát készítünk. A fennmaradt 15 dkg lisztet belegyúrjuk a 85 dkg vajba, lehetőleg röviden, hogy a kezünk melegétől meg ne olvadjon. Hideg helyre tesszük. 20-25 perc elteltével a tésztát kissé elnyújtjuk. Ekkor a megdermedt vajtéglát a középre helyezzük és a tészta négy szélével egyenletesen beburkoljuk. Nyújtófával könnyed ütögetéssel előbb ellapítjuk, majd hosszában, utána szélességében 1,5 cm vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Most szimplán behajtjuk, majd újból kinyújtjuk, de most már duplán hajtogatjuk. Pihentetés végett hidegre tesszük. Szimpla hajtogatásnál a tégla alakú tésztát gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk és a tészta két keskenyebb szélét egymásra hajtogatjuk úgy, hogy három egyforma réteg képződjék. Dupla hajtogatásnál a két szélét behajtjuk úgy, hogy közepén találkozzanak, majd a két behajtott szélét egymásra hajtjuk. Ekkor négy egymás fölötti réteg képződik. 25-30 perc elteltével a szimpla és dupla hajtogatást megismételjük. 25-30 perc újabb pihentetés után tésztánkat 5 mm vastagságra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A sütőlemezre úgy kell rárakni, hogy a tészta felső része kerüljön alulra, ha a tészta rugalmas lenne, újból pihentetni kell 10-15 percig kisütés előtt, 240 C°-os sütőben sütjük.
Réteges tepertős pogácsa
Hozzávalók:
Az élesztőt egy dl langyos tejben felfuttatjuk, liszttel, sóval és a szükséges mennyiségű tejjel rétestésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk és sodorjuk. Rákenjük a darált tepertőt és felcsavarjuk mint a tekercset. Nyújtófával kissé ellapítjuk, egymásra hajtva fél órán át pihentetjük. Ezt a műveletet háromszor megismételjük. Végül 2 cm vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk és tojással megkenjük. Közepes nagyságú szaggatóval kiszúrjuk. Kb. 15 percig sütjük.
Sajtos pogácsa
Hozzávalók:
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrom és cipóban egy óra hosszat hideg helyen pihentetem. Lisztezett deszkán 2 centi vastagra nyújtom és kis pogácsákat szaggatok belőle. Tepsibe szedem, a tetejét megkenem tojással, megszórom a reszelt sajttal és forró sütőben aranysárgára sütöm.
Tepertős pogácsa
Hozzávalók:
Elkészítés: 25 dkg finomlisztet, 12,5 dkg margarint, 2 puha három-szögsajtot, 1 pohár joghurttal, 1 mk sóval összegyúrjuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap 15 dkg tepertőt apróra vágunk és az egyharmadát az ujjnyira kinyújtott tésztára kenjük, megszórjuk 1 csapott mokkás-kanál ételízesítővel. Összehajtogatjuk, újra kinyújtjuk, rákenjük a tepertő második harmadát, arra ismét ételízesítőt szórunk, majd harmadszor is megismételjük ezt a műveletet. Újra összehajtjuk és legalább háromszor kinyújtjuk. 20 perces pihentetés után 2 cm vastagra nyújtjuk, késsel bevagdaljuk. Kiszaggatjuk, a tepsibe rakjuk és sós felvert tojással megkenjük. Forró sütőben, erős lángon megsütjük.
Vajas pogácsa
Hozzávalók:
Elkészítés: A vajat a fele liszttel összedolgozzuk és hűtőbe tesszük. A megmaradt anyagból rétestésztát készítünk, 20 percenként háromszor hajtogatjuk a beletett hűtős masszával. Tojással megkenjük, szaggatjuk és sütjük.